Suport psicològic en els nostres tractaments de reproducció assistida

La reproducció és una part essencial de la vida humana i sabem que la infertilitat i el seu tractament són un viatge desbordant d’emocions, i en el camí poden aparèixer situacions molt dures des del punt de vista psicològic i que comporten una forta càrrega emocional.

L’OMS informa que el 2023 es va estimar que prop del 17,5% de la població mundial es veu afectada per problemes relacionats amb la reproducció i la fertilitat. I s’evidencia que el 76,8% d’aquests adults, abandona el tractament de reproducció assistida per pressions psicològiques i no pas per un mal pronòstic mèdic.

La incertesa que caracteritza tot el procés de reproducció assistida, juntament amb els possibles fracassos, la freqüent assistència a proves mèdiques, els canvis hormonals associats a aquest, la complicada conciliació de visites mèdiques amb la vida laboral i familiar, etc., comporta un desgast físic i emocional on comencen a prendre rellevància emocions com la tristesa, ràbia, frustració i impotència.

 

Cal estar alerta, ja que en els darrers estudis publicats, s’ha demostrat que en el 50% de les dones preval simptomatologia compatible amb algun tipus de trastorn psicològic:

Alerta davant aquests símptomes:

  • Preocupació excessiva i pensaments recurrents
  • Dificultat per fer front a aspectes significatius de la vida, com ara feina, relacions socials, lleure.
  • Sentiments de culpa i aïllament
  • Baixa autoestima
  • Disminució de la satisfacció sexual i una menor qualitat de vida
  • Evitació, tant de pensaments com de conductes.
  • Comportaments impulsius

Claus per calmar la simptomatologia:

  • Estar atent adonar-te que és un circuit que es repeteix i que no aporta noves dades
  • Quantes vegades has estat preocupat i al final no ha passat res del que vas pensar?
  • El fet que alguna cosa sigui possible no ho converteix en una cosa probable
  • La mateixa incertesa és la que genera malestar, costa suportar la possibilitat que passi alguna cosa dolenta i per això atemoreix l’espera d’un resultat incert

Recorda que entre la preocupació excessiva i la preocupació adaptativa hi ha un fil molt prim, és important que et preguntis, puc fer alguna cosa per canviar aquesta situació? 

Igual que prepares el teu cos per a l’embaràs, també és important preparar-te emocionalment i aprendre a controlar i canalitzar els sentiments. La teva salut i gestió emocional també forma part del tractament.

Quin és l’objectiu principal de la intervenció psicològica?

La nostra tasca és l’acompanyament i suport a parelles o dones que han iniciat o que estan pensant en iniciar un procés de reproducció assistida. Així mateix brindar suport, escolta, contenció i comprensió a les dones i els homes amb un estat d’ànim alterat, que estiguin submergides en el procés de reproducció assistida; o que estiguin travessant un procés de dol després d’haver patit una o diverses pèrdues gestacionals.

A vegades cal assessorament per començar a enfocar la vida d’una altra manera, modificant objectius i projectes de vida, i acompanyant en aquest difícil camí amb el millor ajustament emocional possible.

Podem afirmar que hi ha una connexió cos-ment molt clara, sent diferent un embaràs en un cos tranquil, que en un que es troba tens la major part del temps, el qual no tan sols genera una afectació en l’èxit del tractament sinó en la salut de l’embrió en fases més avançades del procés. Quan una persona està molt preocupada o reactiva, físicament l’estrès es pot somatitzar posant en risc l’eficàcia del tractament.

Utilitzem mètodes basats en la teràpia integrativa, amb una base sòlida en Teràpia cognitiu conductual i psicologia perinatal, que s’orienta en aprendre noves habilitats per enfrontar les diferents situacions que poden aparèixer i que permeten d’una manera efectiva abordar els aspectes psicològics associats al tractament.

  • Millorant la qualitat de vida, tractant aquelles preocupacions emocionals i psicològiques i promovent un millor benestar general i capacitat per afrontar els desafiaments
  • Ajudar en les situacions difícils mitjançant l’exploració de les diferents opcions, comprensió de les implicacions emocionals i prendre decisions informades.
  • Reduint l’estrès durant el tractament, millorant l’adherència i resolent els dubtes que apareixen durant l’embaràs.
  • Recolzant en la relació de parella, enfortint la comunicació, empatia i comprensió entre els membres de la parella, facilitant així un suport mutu més efectiu.
  • Gestionant la pressió social i cultural, bregar amb la pressió de l’entorn, famílies, amics i companys, durant el tractament. Ajudant a controlar aquestes pressions i a prendre decisions que s’alineïn amb els vostres valors i objectius.

 

Juan José Navarro del Pino

Psicòleg Clínic, Forense i Neuropsicòleg UR LLEIDA

Leave a reply