La donació és un acte voluntari i altruista, en el que noies amb edat compresa entre 18 i 35 anys cedeixen els seus òvuls de manera desinteressada, amb la finalitat d’ajudar parelles o altres noies amb problemes de fertilitat.

Es tracta d’un acte totalment anònim, segons regula la legislació Espanyola, per tant donant i receptora només coneixeran dades generals, com el grup sanguini, color dels cabells i ulls, edat, etc.

Un cop finalitzat el procés, la donant serà compensada econòmicament per les despeses que el tractament li hagi pogut ocasionar (temps dedicat, desplaçaments, molèsties, etc.).

Els requisits per a poder ser donant són:

  • Tenir una edat compresa entre 18 i 30 anys (en el cas del nostre centre).
  • Presentar uns antecedents familiars sense malalties de transmissió genètica.
  • Tenir un cariotip normal (estudi cromosòmic).
  • Normalitat de l’aparell reproductor.
  • Tenir una salut física i mental dins de la normalitat.
  • Bona resposta al tractament d’estimulació ovàrica i /o fertilitat provada.
  • Estudi negatiu per a malalties de transmissió sexual.

En què consisteix el procés?

Es comença per una entrevista exhaustiva relativa a dades personals i familiars per descartar possibles malalties hereditàries o altres causes d’exclusió del programa de donació.

L’equip mèdic estudiarà el qüestionari i si tot és correcte, es posarà en contacte amb la candidata per realitzar les analítiques pertinents i una exploració ginecològica.

Un cop superats tots els estudis la donant serà inclosa en el programa de donació a l’espera de que ens aparegui una pacient que necessiti òvuls amb les seves característiques físiques.

El procediment de donació consisteix en un tractament hormonal que dura unes tres setmanes. Durant aquest període es fan controls ecogràfics periòdics del creixement dels fol·licles (cavitats plenes de líquid on hi ha els oòcits) fins a observar la mida òptima d’aquests, moment en el qual es realitzarà l’extracció dels oòcits mitjançant la punció dels fol·licles via vaginal, que té lloc a quiròfan.

L’extracció es realitza sota sedació i té una durada d’un quart a mitja hora com a molt, i es fa mitjançant ecografia vaginal amb una agulla que va buidant el líquid fol·licular per aspiració. No és un procediment dolorós per a la donant gràcies a la sedació i no suposa cap cura posterior, ja que no deixa cicatrius visibles, tan sols pot ocasionar un lleu sagnat durant les hores posteriors i un dolor semblant al menstrual. Després de la intervenció cal un petit període de recuperació (d’uns 15-30 min).

Preguntes sobre el procediment

La donació afecta la fertilitat?

És important tenir en compte que donar oòcits no significa esgotar la reserva ovàrica. Les dones neixen amb una mitja de 2 milions d’oòcits i no tots seran ovulats.

Què passa amb ells?

Per tal de produir un oòcit, de manera natural i espontània cada mes o cicle menstrual, se’n necessita reclutar vàries desenes, però només un d’ells, el més apte, arribarà a la fase final de l’ovulació. Els oòcits que han iniciat aquest cicle i no progressen es perden i són eliminats.

El tractament hormonal que rep la donant estimula el creixement d’aquests oòcits que de manera natural no aconseguirien arribar al procés final d’ovulació.

Per tant en cap cas la donació d’òvuls implica ni una pèrdua de la fertilitat per extracció exagerada d’òvuls ni una arribada prematura a la menopausa.

Quants cops puc ser donant?

Depèn de cada cas particular, no obstant això, tot i que la llei no especifica un màxim de donacions per donant, si que exigeix que no se superin els sis nascuts vius per donant.

Puc prendre Anticonceptius?

No hi ha cap problema amb que les donants hagin pres anticonceptius, però un cop iniciat el tractament, s’han de deixar fins que finalitzi el procediment.

  • Donació de semen

    La donació de semen és un acte altruista i desinteressat, amb la finalitat d’ajudar parelles amb problemes de fertilitat.

  • Informa-te'n

Fes-te donant d'òvuls

[contact-form-7 id=”3590″ title=”Formulari de contacte”]

 

Centre col·laborador

 

+34 973 288 127 +34 973 273 100